Presentació cartell festes altea 2024

Salvador Gomis, autor del cartell de les Festes de Moros i Cristians d’Altea 2024

El Stm. Crist del Sagrari i l’Associació de Moros i Cristians Sant Blai van presentar el passat divendres els cartells que els representaran durant les properes Festes Patronals

Presentació Cartell de Festes Altea 2024

Divendres passat a la vesprada eren presentats els cartells que durant les Festes Patronals d’Altea, els dies centrals dels quals tindran lloc del 20 al 24 de setembre, seran la imatge de la Federació de Moros i Cristians Sant Blai i la Comissió de Festes del Santíssim Crist del Sagrari. Obres que en esta edició han sigut realitzades per Salvador Gomis i Joan Llobell, respectivament.

La presentació dels esmentats cartells tenia lloc a la Plaça de l’Aigua i va comptar amb nombrós públic procedent del món fester alteà; així com autoritats i familiars dels artistes i càrrecs festers.

En el transcurs de la cita els mateixos artistes van explicar als presents la motivació i el contingut de les seues obres. Salvador Gomis, autor del cartell del Moros i Cristians, recorda a la seua obra unes dates que considera importants, a col·lació del 45è aniversari de les festes de Moros i Cristians a Altea i a obra descoberta explicava, “la silueta del nostre poble vist des del mar, una badia acollidora de cultures al llarg dels segles. Al peu la mateixa, la data de la darrera carta de població, l’11 de gener de 1617. A la dreta, el 10 d’agost de 1705, he intentat recrear el desembarcament de les tropes de l’Arxiduc Carles d’Àustria, per fer aigua a el Riu Algar, en el marc de la Guerra de Successió. Baix dels galions l’escut d’Altea, reconeixement que l’arxiduc va fer a la inestimable ajuda dels alteans. El contorn de l’escut dóna pas a un fons de suro, amb ell he volgut reflectir el pas del temps, l’equilibri de la festa; passat i present, amb el nom de les filaes actuals i el futur, sabent qui som i on voler arribar. El peu de la finestra, on ficaríem les pedres més grans d’una torre, ho he dedicat a la festa, un fonament sustentat per centenars de festers, que han aportat la seguretat i la continuïtat hui en dia. A baix a l’esquerra, la silueta del nostre patró Sant Blai en processó, el gran desconegut fins al 1979. A la dreta una filà de Moros recorda l’origen d’aquell primer any de moros sense cristians. La finestra que envolta este tipus d’efemèrides és la silueta de l’actual torre de Bellaguarda, torre de guaita i origen de la nostra Altea des del segle XIII. A la part central del cartell dos siluetes, la d’un cristià i un moro que llueixen als escuts els colors dels dos regnats d’este any”.

Cartell Moros i Cristians 2024 - Salvador Gomis

Amb esta minuciosa descripció de la seua obra, Salvador Gomis, com feia Joan Llobell, desitjaven felices Festes Patronals als alteans i alteanes.

L’acte de presentació era clausurat per l’Alcalde, Diego Zaragozí, qui qualificava com a “cíclic” l’acte de presentació dels cartells de festes, que es duu a terme cada any en estes dates i els protagonistes dels quals són diferents.

Diego Zaragozí feia referència a la importància d’estes festes per a les persones que ostenten càrrec al Regnat Moro, Regnat Cristià i al Stm. Crist del Sagrari. L’alcalde manifestava la satisfacció que per a la població d’Altea suposa comptar amb Comissió de Festes del Crist i es referia a la “fortalesa amb què cada any compta la festa de moros i cristians; una festa que cada any està més consolidada i que necessita de representació a la part més religiosa de la festa del Crist a través de la Comissió i les reines i les seues dames”. “Crec que hem d’estar contents que un grup de dones i homes valents de la cinquena del 69, encapçalats pel clavari Vicente Ripoll, es feren endavant per organitzar les festes del Crist, cosa que farà que la celebració siga més bonica, si cal, que la de l’any passat”. Afegia el primer edil alteà.

Diego Zaragozí donava l’enhorabona als protagonistes de la vesprada i al municipi d’Altea perquè té unes festes que “són l’orgull de tots els que pertanyem a este poble”.

Entrada similar