La festa de Moros i Cristians d’Altea es composa de diferents actes festers que li donen la seua especial idiosincràsia i omplen el mes de setembre de festa i color.
Concurs de Paelles i torneig de 24h de futbet
El primer cap de setmana de setembre donen inici els actes festius amb la celebració de les 24h de futbet, un torneig entre les pròpies filaes que ve disputant-se des de fa més de 30 anys i al que fa uns anys se li va sumar el concurs de paelles previ a l’inici del torneig.
.
.
.
Sopar de Càrrecs
En 1996 la Filà Guàrdia Negra ostentava el Regnat Moro i van decidir celebrar un sopar per agrair a tots els festers la seua col·laboració. Aquell sopar va ser a l’antiga pista d’handbol del Poliesportiu d’Altea. Aquest acte que va sorprendre a tots els festers i va tindre tan bona acceptació que encara segueix celebrant-se a dia de hui.
Aquest acte és únic en tota la Festa de Moros i Cristians de la Undef. De fet, en els últims anys han anat proliferant en altres poblacions.
Les quatre filaes de càrrecs d’Altea conviden a tots els festers en un acte de germanor que habitualment es fa a l’aparcament del Camí de l’Algar (Aparcament del mercadet) però que degut a l’amenaça de pluja, també s’ha celebrat dins del Palau dels Esports.
És una nit de música, menjar, retrobar-se tots junts baix un mateix sostre i un mateix paraigües. Les bandes de música, l’olor a la carn torrada i les viandes típiques d’Altea omplin les taules i els festers amb la gel·laba, comencen a gaudir des de les 8 de la nit fins a la matinada d’un dia de
festa especial.
Presentació de vestits
L´acte de presentació de vestits i capitanies es fan en la resta de poblacions, tant com en Altea. Però des d’aquella primera vegada al desaparegut Cinema Altea al Carrer Filharmònica, fins l’actualitat, ha estat un acte que s’ha convertit en emblema de les nostres Festes de Moros i Cristians, per la seua qualitat escenogràfica, de muntatge, organització, participació i il·lusió.
Any rere any s’ha tornat com la finestra que mostra als visitants, festers i alteans el que es podrà veure en els carrers d’Altea en Festes, deixant a la vista les
incògnites que fins a eixe dia s’han tingut guardades baix clau. És l´acte on els Càrrecs Festers mostren els seus vestits de gala per primera vegada, i on es presenten les dames i regines de les festes del Stm. Crist del Sagrari (des de l´any 1993). Conforme va anar agarrant força l’acte venien a presentar-lo,
presentadors professionals però els últims anys, per donar-li el caliu que cal, i sent un acte dels festers i de la festa, el presenten ells mateix, causant també com els vestits dels càrrecs, sorpresa i inquietud per saber qui serà i qui no. L´acte ha passat per vàries localitzacions, algunes ben
acceptades i altres no, però cal dir que totes les vegades s’ha fet amb moltíssima il·lusió.
Un acte que va començar al Cinema Altea, conforme ens hem referit abans, va passar per la Plaça de l’Ajuntament amb grans decorats, després al Passeig Mediterrani, Plaça dels Esports, Palau Altea Centre d’Arts i finalment al Palau dels Esports, un lloc cobert i amb gran capacitat; ja que el temor de sempre era que ploguera, i es tinguera que suspendre l’acte o aplaçar-lo, cosa que va passar dos anys, i en volta de fer-se el dissabte, es va tenir que fer diumenge, però això sí, sempre s’ha fet.
Assaig d’ambaixades i nit de Saludes
Els assajos setmanals de les ambaixades amb els càrrecs que la tenen que representar van prendre des de l’any 2001 la importància que es mereixia. Els càrrecs han anat comprenent que és un acte importantíssim de la festa, i de fet ja hi ha molts menuts que somien en ser eixe càrrec de majors.
A més dels assajos personalitzats amb cada càrrec, es va prendre la decisió de fer un assaig general amb microfonia en el lloc on es tenia que celebrar, que és la Plaça de l’Església, i el dijous la nit, previ a Festes, els càrrecs, amb el vestit de jugar assisteixen a l’assaig, posant a prova els nervis de la ocasió. Un acte que va començar en un assaig entre els càrrecs únicament, poc a poc ha anat convertint-se en un acte on assisteix moltíssim públic, i els festers inclús lloguen bandes de música per fer passacarrers fins la Plaça de l’església acompanyant als protagonistes en un seguici improvisat.
I eixa mateixa nit de dijous, d’una forma espontània va començar l’acte de les Saludes. Un acte que comença després del sopar de les Filaes, on els festers es disfressen d’una forma crítica al que haja pogut passar al poble o al món i van, acompanyats de bandes de música, pels locals de la resta de filaes entregant les Saludes, que no és més que una “invitació” a la Festa. Estes invitacions que van començar sent un tros de paper escrit a mà, ha anat convertint-se inclús en un repte de disseny i innovació, fent-se vídeos, gravacions espectaculars, disseny de material en 3d, etc. Igual que les Filaes es preocupen de la organització de les Entrades, maquillatge, vestits.., la setmana prèvia al dijous de saludes en els locals ja van reunint-se per poder confeccionar les saludes, i com no, les disfresses que acompanyaran la comitiva de cada Filà.
- Entrà de bandes i imposició de banderoles
- Pregó. L’acte que dona inici formalment a les Festes de Moros i Cristians i del qual sempre és protagonista un fester/a.
- Entradetes
- Diana Mora
- Alardo i tiroreig
- Ambaixada mora i rendició cristiana
- Entrada Mora
- Diana Cristiana
- Alardo i tiroteig
- Ambaixada Cristiana i rendició Mora
- Entrada Cristiana
Tornada de Banderes
Des del moment que es va crear el Museu de la Festa del Vestits de Moros i Cristians, al 2016, es va començar a fer un acte que ha anat prenent força.
Les banderes de les Filaes que es custodiaven a vivendes particulars, es va prendre la decisió amb els Estatuts de la Festa que formaren part del fons del Museu, i que estigueren allí custodiades fins que eixiren el dijous de festes.
Amb aquesta ocasió de poder tenir-ho tot a l’abast, localitzat i sense por a que desaparegueren o es feren malbé, també es van recuperar banderes d’aquelles Filaes desaparegudes i que ara estan ornant el Museu.
Aleshores, de quina manera podíem fer que les banderes tornaren després de festes al Museu? Al començament tenien un temps determinat per a poder fer-ho, però al final amb els canvis de juntes hi havien banderes que no tornaven al museu en tot l´any; doncs el dimarts de festes es va crear un acte per a poder assegurar-se que això no tornara a passar. Aprofitant per a tancar els dies festius i posant colofó amb una xocolata per als festers, i amb les bandes de música contractades per a l’ocassió, els festers porten les seues banderes, acompanyats pels càrrecs fins al Museu del Casal, depositant-la fins a les properes festes. En eixe mateix acte, igual que en el Mig Any, els càrrecs ixen al balcó del Casal per saludar als festers i acomiadar-se de l’any del seu càrrec.