Escut Els Templaris Altea

Any de fundació: 1990
Casal Fester: C/Garganes
President: Juan José Ripoll Herrerías
Marxa: Templaris d’Altea (J. F. Ripoll i Martins)

Filà Templaris d’Altea: Una història de Festa i Germanor

Durant les primeres nits de tardor de 1990, quan l’ambient festiu d’Altea bullia en l’efervescència de les festes de Moros i Cristians, un grup d’amigues i amics, apassionats i enamorats de la tradició, vam decidir donar vida a una nova filà. Entre dubtes, rialles nervioses i somnis adolescents, va néixer la Filà Templaris, que ràpidament es va convertir en una de les més emblemàtiques d’Altea. Amb més de tres dècades de tradició, els Templaris ens hem convertit en una força vital en l’evolució i expansió de les festes d’Altea, aportant color i alegria en les primeres nits de tardor, quan els alteans i alteanes transformem els carrers en les nostres llars efímeres.

Des de la nostra concepció, la filà Templaris ha brillat amb una llum inextingible, marcant les festes amb la nostra presència constant. Tant en les visites diürnes com nocturnes al nostre acollidor local, cada moment compartit s’ha convertit en un record inesborrable. Hem navegat amb destresa per la mar encesa de les festes, barrejant admiració i crítiques constructives, però convertint cada instant en una nova pinzellada més del nostre imaginari festiu col·lectiu.

El nostre origen porta el segell de la curiositat i del destí. Inicialment decidits a ser una filà mora, els desequilibris numèrics entre moros i cristians van designar un altre camí per nosaltres, empentant-nos a abraçar la creu i l’espasa amb orgull. Després de considerar tres opcions -Els Catalans, Cavallers del Cid i Templaris- vam acordar unànimement que el nom oficial seria “Filà Templaris d’Altea”, encara que tot el món fester ens coneix com “Els Templaris”. Tot i que en la llengua valenciana podríem ser els Templers, vam optar per Templaris, rendint un homenatge i continuïtat a una història festera més àmplia. En aquella mateixa reunió fundacional, es va triar el color verd guerrer amb tires d’or per les nostres gel·labes, simbolitzant no només el nostre esperit lluitador sinó també la noblesa i riquesa humana.

El desembre de 1990, amb la intrepidesa i l’entusiasme d’aquells qui comencen una nova aventura, vam constituir una Junta Rectora formada per Gregori Alvado, Pepe Barber i Jordi Borja. Els Estatuts Fundacionals van ser dipositats en l’Associació de Moros i Cristians Sant Blai, marcant el naixement oficial de la nostra filà. Com que cap dels membres fundadors era major d’edat, vam tindre que “llogar” un president major de 18 anys, Javier Campana, per poder constituir-nos com a entitat festera. Aquell primer any, la presidència va passar també per les mans d’Alejandro Moya (que va aportar el seu domicili familiar com a primera direcció fiscal de la filà) i Gregori Alvado, aquest últim convertint-se en el primer president oficial en festes.

En 1991, vam començar a escriure la nostra història festera en un local al camí de l’Horta, amablement cedit per Toni de l’Hotel San Miguel. Malgrat no poder desfilar com a Templaris, la nostra participació en el boato del regnat de Cristians d’Altaia va ser un moment de gran il·lusió i pertinença: anhelàvem ser festers sense cap limitació.

El 1992 va ser un any fonamental per a la Filà Templaris, quan per primera vegada la nostra bandera i l’escut van debutar en l’Entrà Cristiana. L’escut, obra de Ernest Pérez creada en el nostre habitual “centre d’operacions” (cafeteria Kristal), captura amb mestria els símbols que ens defineixen: la flor de lis, la nostra senyera, la creu cristiana, i un homenatge al nostre poble. Aquest debut visual va coincidir amb una altra estrena monumental, encara que d’una naturalesa més auditiva: la marxa cristiana “Templaris d’Altea”. Composta pel nostre excel·lent mestre i millor amic Jimi, aquesta peça musical va ser creada expressament per a la nostra filà, i des de llavors, ha marcat el pas de cada una de les nostres desfilades, ressonant profundament en els cors de tots els membres, especialment en el de Paqui Pérez, qui sempre ha estat una figura central en la nostra filà.

La marxa “Templaris d’Altea” és molt més que una simple melodia; és l’essència polsant dels Templaris, una fibra del nostre ser que vibra amb cada nota. Aquest himne, que flueix per les venes de cada fester, sorgeix en els ballets durant els boatos, en la solemnitat dels actes oficials, i en la intimitat del nostre local. Esdevé l’ànima de les nostres desfilades, impregnant cada racó de les festes d’Altea amb la seua presència. Quan ressona en moments no oficials, els cors s’eleven, els gots s’alcen com a torxes de joia, i les abraçades s’entrellacen inevitablement, teixint un tapís de comunió i festa que celebra la fraternitat dels Templaris.

I és que la música de banda ha estat sempre un factor diferenciador de la nostra filà. Tenim l’orgull de dir que en tots els actes que hem organitzat, l’única música que ha sonat ha estat de banda. Hem gaudit de la companyia de les bandes de Montaverner, Tàrbena, l’Atòmika, Real de Gandia, Tropical de Benigànim, Comboi, Contrabanda i l’Elèctrika de Callosa, creant una simbiosi que fa del nostre local una cita obligada per als amants de la bona música.

Amb els anys, la nostra filà ha florit tant en nombre de membres com en riquesa d’experiències. Actualment, alberguem al voltant d’un centenar de membres, unint junts diverses generacions de templaris i templàries. Si bé en 1998 vam haver de recórrer a un amic per tenir el nostre primer alferes, Juan Bautista Laviós, ja que encara no teníem fills dins de la filà, en 2007 per fi vam celebrar l’arribada del primer alferes nascut dins de la nostra filà, Miquel Ripoll Alvado. De manera especial, Miquel ja havia estat present en les festes, encara dins la panxa de sa mare, quan Marce Alvado, va ostentar orgullosament el títol de primera banderera cristiana de la Filà Templaris. En 2016, Javier Lloret va seguir aquest camí, enfortint la nostra cadena de generacions festives.

Enguany, és particularment emocionant veure com una tercera generació comença a enriquir la nostra història, amb l’arribada de Xavi, fill d’Elvira Espinoza, la primera xiqueta nascuda dins la nostra gran família festera.

També hem superat anys de desafiament, com l’any 2003, quan semblava que la nostra filà podria desaparèixer, reduïts a només 18 membres. No obstant això, vam trobar la força i la manera de seguir endavant, testimoni de la nostra resiliència i amor per la tradició.

Abans de 2013, la nostra vida com a filà “itinerant” ens va fer viure anys de pelegrinatge, en què anualment muntàvem i desmuntàvem el nostre local. Amb l’increment de les obligacions familiars i professionals, aquesta tradició itinerant es va tornar cada vegada més difícil de mantenir. Així, en un moment clau de la nostra història, el 2013, vam prendre una decisió transformadora: unir forces amb la filà Conqueridors, una entitat festera reconeguda per la seva història i profundes arrels festeres. Aquesta unió no només va proporcionar un sostre estable sota el qual créixer sinó que va marcar l’inici d’una profunda i duradora amistat.

A tots vosaltres que, durant els nostres anys de pelegrinatge, ens vau oferir espais i suport, us devem una profunda gratitud. La vostra generositat va fer possible que mantinguérem vives les nostres tradicions en un temps d’incertesa i canvi.

Amb l’arribada de la nostra nova etapa al costat de la filà Conqueridors, hem trobat no només un sostre sinó una veritable extensió de la nostra família festera. Aquesta unió ha enfortit el nostre compromís amb les festes i ha permès que les noves generacions de templarietes i templariets creixin en un entorn ric en cultura i experiència festera.

Gràcies, Conqueridors, per obrir-nos les portes de la vostra casa i integrar-nos com a membres plens d’un grup humà que estima profundament les tradicions i la solidaritat. Junts, hem brodat un futur ple de possibilitats, continuant una tradició de fraternitat i festa que defineix i enriqueix les nostres vides.

Creant Moments Màgics: El Llegat Innovador de la Filà Templaris

En el ric mosaic de les festes de Moros i Cristians d’Altea, la Filà Templaris es destaca com un far de creativitat i renovació, enriquint cada celebració amb pinzellades d’originalitat que ressonen en la memòria col·lectiva. El 1998, vam ser els primers a organitzar una festa el divendres de Mig Any, una iniciativa que va establir un nou precedent en la festa. Més endavant, el 2000, vam ser pioners en introduir una carpa festera que durant tot el Mig Any va servir de refugi per a les nostres celebracions, convertint-se en el punt de trobada on els somnis festius prenen forma sota les nits gelades d’hivern.

L’any 2016 va veure l’arribada de les paelles del dissabte del futbet, ràpidament establertes com un clàssic en el nostre calendari festiu. També la nostra emblemàtica “galerà” cada dissabte de Mig Any, on les delicioses galeres a la planxa es combinen amb melodies, abraçades i brindis amb vi blanc, ha forjat una atmosfera de fraternitat i alegria, celebrada amb agraïment pel món fester.

Amb una visió cap al futur, hem adoptat un canvi significatiu en la nostra indumentària festera: la incorporació del “vestit de jugar” o casaca per als actes oficials, reservant les nostres gel·labes tradicionals per als moments més íntims de comunió i festa al local. Aquesta transició no només ha augmentat la nostra participació en cada esdeveniment, sinó que també ha reforçat profundament el nostre sentiment de pertinença i orgull comunitari.

A través d’aquestes innovacions, la Filà Templaris no solament ha enriquit les festes de Moros i Cristians d’Altea, sinó que ha reafirmat el seu compromís amb la innovació i el respecte per la tradició. Així, consolidem la nostra estimada celebració com una de les més vibrants i emotives del panorama festiu.

L’Art i l’Ànima dels Boatos Templaris: Un Viatge Visual i Narratiu

Els boatos de la Filà Templaris són una manifestació de creativitat i tradició, cada detall meticulosament orquestrat per reflectir la nostra identitat distintiva. Al bell mig de cada desfilada, la nostra estimada marxa “Templaris d’Altea” és l’única melodia que ens acompanya, coordinant moviments i coreografies amb una simfonia de sentiments perfectament harmonitzats. L’excepció única a aquesta tradició va ocórrer darrere la carrossa de l’ambaixadora cristiana Xelo González el 2010, quan “Xelo”, una composició creada expressament per ella pel seu cunyat Javi Molina, va complementar breument la nostra banda sonora habitual.

Cada boato desplega una història acuradament imaginada pels membres de la filà, on la realitat i el mite s’entrellacen, amb Altea com a eix de la narrativa. Aquestes històries no solament busquen captivar; aspiren a emocionar i inspirar a través d’actes visuals impressionants que inclouen duels dramàtics, aparicions de sers mitològics o un gran espectacle de foc que il·lumina la nit.

El 2016, vam introduir una innovació memorable: un vídeo introductori distribuït massivament entre els festers i els residents d’Altea. Aquest vídeo revelava la llegenda d’una xicalla de templaris que arribava a Altea a través del forat de Bèrnia, guiats pel seu alferes, Javier Lloret. Finalitzant amb un espectacular bram de foc, aquesta introducció no solament va proporcionar continuïtat visual i emocional amb l’inici del boato, sinó que també va elevar l’experiència dels espectadors, enllaçant la narrativa del vídeo amb l’espectacle viu de la festa.

Durant els boatos dels anys d’alferesia, ens orgullim d’oferir una plataforma única als més joves de la festa. Els ballets, contractats específicament per aquesta ocasió, estan composats exclusivament per xiquetes menudes que, per primera vegada, tenen l’oportunitat de participar en un boato. Aquestes joves ballarines preparen coreografies dissenyades específicament per a nosaltres, reflectint la innocència i l’alegria festiva dels nostres joves, els quals brillen intensament mentre formen part activa de la nostra rica tradició festiva.

Volem agrair de cor a totes i tots els festers, especialment als nostres companys del bàndol moro, per la seva col·laboració inestimable i suport continu. La filosofia de “qui dona, rep” ressona profundament en les nostres accions, mostrant la nostra disposició per ajudar i participar activament en els boatos de qualsevol filà, creant una germanor i suport mutu que enforteix la nostra celebració col·lectiva.

Aquesta confluència de música, narrativa i art visual converteix cada boato de la Filà Templaris en una celebració profundament artística, una obra que reafirma el nostre compromís amb la cultura i la tradició d’Altea. A través d’aquests elements, continuem dibuixant la rica història de la nostra filà, creant moments inoblidables que perduren en la memòria de tots els que tenen el plaer de presenciar-los.

Càrrecs Festers

A través del temps, la Filà Templaris ha ostentat una varietat de càrrecs festers, imprimint en cada acte un segell de compromís i passió que reflecteix la nostra profunda connexió amb les festes:

AnyCàrrecCàrrecs
1998Alferesia CristianaJuan Bautista Laviós
2000Regnat CristiàRei: Jesús Ballester
Ambaixador: Vicent Martí
Banderera: Marce Alvado
2001Banderer de l’AssociacióOdón Martínez
2007Alferesia CristianaMiquel Ripoll
2010Regnat CristiàRei: Jordi Borja
Ambaixadora: Xelo González
Banderer: Antonio Ortega
2011Banderer de l’AssociacióJosé Pulido
2016Alferes CristiàJavier Lloret
2020 – 2022Regnat CristiàRei: José Luis Sanchís
Ambaixadora: Elvira Espinoza
Banderer: Miguel Ángel Rodríguez
2023Banderera de la FederacióBeatriz Ripoll

El tercer regnat cristià, inicialment previst per al 2020, va quedar immers en l’ombra de la pandèmia de COVID-19. Aquesta inesperada circumstància va obligar a la dolorosa cancel·lació de les festes de 2020 i 2021, ajornant el moment en què podríem ostentar els nostres càrrecs fins al 2022. Això ha fet que aquest regnat cristià s’estengués més del previst, convertint-lo en el de major duració fins ara, una situació que esperem no haja de repetir-se.

Aquest període va ser especialment desolador per als càrrecs i les directives no solament de la nostra filà sinó també de la resta de filades amb càrrec, especialment també per als nostres companys del regnat moro, la Companyia Sarraïns, amb qui compartim un vincle especial des dels nostres inicis. La decepció de no poder celebrar després de mesos de preparació va ser palpable, però la solidaritat i el suport mutu entre totes les filades van brillar en aquests moments foscos.

Aquesta crisi ens va recordar la fragilitat de les nostres vides, però també va destacar la tenacitat i la força del món fester. Junts, hem superat l’adversitat, i ara, amb l’esperança renovada, ens preparem per tornar a omplir cada any, com sempre, els carrers d’Altea amb la música, el color i l’alegria que defineixen les nostres estimades festes.

Presidents i Contribucions Destacades de la Filà Templaris

La Filà Templaris ha estat guiada per una sèrie de presidents i presidentes que amb passió i compromís han deixat una empremta duradora en el nostre llegat. Cada un d’ells ha contribuït a forjar el camí de la nostra filà amb una dedicació que es reflecteix en cada aspecte de la nostra filà: Gregori Alvado, Alejandro Moya, Francisco Arjona, Paco Orozco, Ferran Cortés, Joan Peña, Pepe Barber, Juanjo Ripoll, Marce Alvado, Paqui Pérez, Gregori Polvoreda, Esther Gallego, Belén Jiménez, Joan Berenguer, Xelo González, Elvira Hortelano, Anna Soldevila, Gemma Zaragoza, Mari Sellés, Miguel Ángel Rodríguez, Esther Sanchís, David Alvado i José Luis Sanchís.

Dins el nostre calidoscopi festiu, Claudio Bellentani i Rubén Jiménez (força company!) han capturat l’essència de les nostres festes en cartells que parlen més enllà de paraules, mentre figures com Esther Sanchís i Elena Salvador han portat la dignitat i la gràcia com a regines majors del Crist del Sagrari. Paqui Pérez, formant part de la Junta de la Federació de Moros i Cristians Sant Blai entre 2008 i 2012, ha forjat connexions profundes dins del nucli vibrant de la nostra comunitat festera. Finalment, Jordi Borja, alçant la veu com a pregoner, va infondre el nostre esperit en el preludi de les festes de 2022.

A través d’aquesta col·laboració continuada i afectuosa, avancem cap a un futur on cada nova generació de Templaris pot crear, celebrar i recordar, sabent que estan seguint les passes dels que van deixar una empremta de dedicació i passió.

“Templaris, avanceu!”: Construint el Futur de la Festa

Continuem alimentant la flama de la tradició amb renovat vigor. En el cor de la nostra festa palpita l’esperança i l’energia de la nova generació de templaris i templàries, templariets i templarietes, que amb cada pas reafirmen el seu compromís amb els ideals de la nostra filà. Són ells, els joves portadors de les nostres banderes, els qui prometen mantenir viu l’esperit festiu, injectant noves idees i passions en la nostra tradició. Junts, continuem cap a un futur ric en celebracions i moments compartits. Amb cada any que passa, la nostra història s’enriqueix, prometent molts més moments de festa, germanor i alegria, testimoniant que, veritablement, “qui dona, rep”.

Perquè, al capdavall, si no existiren els Templaris, s’haurien d’inventar