Escut Els Cebers Altea

Any de fundació: 1979
Casal Fester: Avda València
President: Adrian Valls Serrato
Marxa: Els Cebers (Pablo Sanchez)

Filà Els Cebers: Breu història de la nostra fundació.
Parlar de la història de la filà Els Cebers és parlar de la història de la festa perquè en els nostres més de quaranta anys de vida podem recórrer el quasi mig segle de la festa de Moros i Cristians d’Altea.

Els Cebers ostentem amb orgull el privilegi de ser la primera filà cristiana d’Altea, ja que les altres cinc filaes que ens acompanyaren als inicis de la festa de Moros i Cristians es constituïren com a mores.

La nostra filà naix amb la festa i és filla de la festa. Corria l’any 1979 quan un grup d’amigues i amics que havien compartit una comissió de festes de Sant Lluís van decidir sumar-se a altres cinc colles de gent que, amb el nom de Bèrnia, Sarraïns, Cora d’Algar, Mitja Lluna i el Castell, es llançaren a l’aventura de crear les primeres filaes per a desfilar en la festa del Crist d’eixe any. La primera desfilada vora mar pel carrer Sant Pere es troba a anys llum de la grandiositat i fastuositat de les actuals. Va ser un primer tast de festa, però el ferment d’allò que vindria després ja estava posat. Tots ens quedarem amb ganes de continuar. Només calia organitzar-se, recollir més gent i començar de debò constituint i integrant-nos en l’Associació de Moros i Cristians Sant Blai.

Quan, en març de 1980, vam decidir integrar-nos com a filà en l’Associació de Moros i Cristians Sant Blai, érem joves, participatius i festers. Sobretot festers. No tinguérem grans problemes a triar el nom. Érem alteans i els anomenaven cebers. Ja en teníem, de nom, Els Cebers, el malnom amb què ens coneixien a la gent d’Altea a la nostra comarca, la Marina Baixa. Era una forma d’afirmar-nos com a alteans. Les ceberes i els cebers estem tan orgullosos del nostre nom que a l’entrada cristiana del 2006, any en que ostentàvem el regnat cristià, vam començar el nostre boato amb carros plens amb més de 2.000 kg de cebes que vam repartir entre el públic assistent.

L’èxit del nostre inici com a festeres i festers radica en el fet d’haver entès que a Altea, tot i ser un poble eminentment fester, i justament per això, li faltava una festa que arreplegara les coses bones i millors de totes les altres festes. Per primera vegada en Altea teníem unes festes que conjugaven música, balls, desfilades, vestits, passacarrers, pólvora…. i ho barrejaven amb la nostra pròpia història, amb la voluntat de recuperar episodis que ens defineixen als valencians tal com som ara.

Els Cebers hem sigut testimonis i protagonistes de totes les dificultats de posar en peu una festa que ja aglutina a prop de 2.000 persones. Hem contribuït, com els que més, a convertir els Moros i Cristians d’Altea en una de les festes de referència entre els pobles valencians, i les hem enriquit amb aportacions que, com la participació de les dones i la normalització de la llengua (vam apostar per la traducció al valencià de les ambaixades), contribueixen a donar-los una singularitat en els valors de la tolerància i la integració que molt pocs municipis poden exhibir. A més, sempre hem treballat per la democratització de la festa sense oblidar la seua part lúdica i social, intentant fer-la arribar a tot el poble. Ens agrada que la gent participe de la festa com a actors i no simplement com a espectadores i espectadors.

Al llarg dels anys les dones i els homes de la nostra filà hem participat activament en l’Associació Sant Blai. Luís Soler va ser el primer secretari de l’Associació i Pepa Zaragozí va ser la primera dona a formar-ne part de la seua junta directiva. A més, un altre dels nostres fundadors, Jose Jaime Alvado, conegut per tots com “Pepet el Sariero”, ha sigut membre, cronista, vicepresident segon i president de l’Associació durant un bon grapat d’anys i, fins i tot, va tindre l’honor d’anunciar l’inici de les festes de 2012 com a pregoner.

Durant els nostres primers anys d’existència vam tindre diferents ubicacions. La nostra primera seu van ser dos xicotets locals, un front a l’altre, al carrer Zubeldia. Els locals ens els cedia el pare d’un dels nostres membres fundadors, Jose Miguel Cortés “El Petenero”, que també ens omplia l’estómac, cuinant-nos, entre altres plats, les seues famoses “albóndigues”. La següent casa fou l’actual local de la filà Mitja Lluna on vam passar unes quantes festes. Però la nostra itinerància es va frenar l’any 1987. Aquest any vam adquirir, amb l’esforç econòmic de tots els membres de la filà, un local al pati interior dels edificis situats entre el camí de l’Horta i el camí del Pontet. El nostre local ha estat des d’aleshores un punt de trobada entre tots els components de la filà i un element clau en el reforçament dels nostres vincles de convivència i amistat. Els Cebers comptem amb una bona plaça que, com any rere any esperem veure plena, de gom a gom, amb la vostra presència.

Des del nostre inici Els Cebers vestim una gel·laba que ens identifica com a membres de la filà amb el nostre color característic, el roig grana, adornada amb una banda daurada. Però sense dubte l’element que més ens destaca com a ceberes i cebers és l’escut, que, dividit en quatre bandes, té gravada la creu cristiana sobre fons blanc, el cel blau que defineix Altea i l’escut local de l’àguila bicèfala sobre la senyera valenciana. Per a la nostra primera desfilada vam haver de llogar un vestit, ja que encara no en teníem un propi, però al nostre segon any ja teníem el primer esbós del vestit que a hores d’ara és el nostre vestit oficial i el que més ens representa a les desfilades any rere any, vestit que ens va confeccionar l’empresa alacantina La Nueva Ola. El nostre vestit oficial, que sols porten els homes de la filà, està compost per una vesta amb el color roig, blau i blanc, encreuat amb el símbol cristià de la creu.

Càrrecs que hem ostentat al llarg de la nostra història.

La nostra dilatada vida com a filà ens ha permès ostentar en cinc ocasions el regnat cristià. La primera vegada va ser l’any 1982, en què Pere Beneyto va ser rei en companyia de l’ambaixador Manolo Martí i el banderer Felip Pérez.

La segona ocasió va ser l’any 1989, en què Joan Silvestre “el Motxo” va ocupar el regnat en companyia de Luís Soler com a ambaixador i Diego Mulet de banderer.

La tercera ocasió va ser l’any 1997, any que Jose Jaime Alvado va ser rei, Luís Soler ambaixador i Vicent Escortell banderer.

La quarta ocasió va ser l’any 2006, en el que Toni Llinares va ocupar el càrrec de rei cristià en companyia del seu fill Javi Llinares com a ambaixador i Mary Beneyto com a banderera.

La cinquena i última vegada en què hem ostentat el regnat cristià ha sigut l’any 2015, any en què Maica Botella ha sigut la primera dona a tindre l’honor de representar aquest càrrec a la nostra filà. A Maica l’acompanyaren Vicent Devesa com a ambaixador i el seu fill Miguel Quevedo com banderer. (Fotos 31, 32 i 33)

Intercalats entre els regnats, la filá Els Cebers ha ostentat en cinc ocasions l’alferesia cristiana: l’any 1987 amb Amparo Llorens, l’any 1995 amb Javi Llinares, l’any 2004 amb Patricia Ripoll, l’any 2011 amb Vicent Lluís Ferrer i, per últim, l’any 2023 amb Júlia Carro.

També els anys 1990, amb Vicenta Soler, l’any 1998, amb Maica Botella, l’any 2007, amb Maria Pérez, i, en últim lloc, l’any 2016, amb, Marta Lloret, la nostra filà ha representat al conjunt de filaes cristianes com a bandereres del bàndol cristià de l’Associació de Moros i Cristians.

La música, un dels actius més importats dels Cebers.

En els últims anys, la filà Els Cebers hem pogut gaudir amb les obres musicals que s’han anat creant per als diferents càrrecs que hem ostentat. Des del 1989 fins als nostres dies un total de cinc obres han sigut creades per als Cebers.

El 1989, Cebers, un pasdoble composat per Pablo Sánchez Torrella, compositor nascut a Paterna. Aquest pasdoble naix amb l’impuls de Pepe Coello, pare d’un dels membres de la nostra filà i amic del compositor, coincidint amb el nostre dècim aniversari. Aquesta obra ha transcendit el territori alteà, ja que la podem escoltar a la desfilada que es celebra cada 9 d´octubre pels carrers de València.

El 1997, El Sariero, una marxa Cristiana composada pel mestre alteà Jaume F. Ripoll i Martins “Jimmy”, coincidint amb el regnat de Jose Jaime Alvado Llinares “Pepet el Sarriero”. Aquesta marxa va ser composada a petició de dos membres de la família cebera, Diego Coello i Pere Joan Ripoll mostrant així la gran estima que ambdós tenien i tenen a “Pepet”.

El 2004, Patricia, una marxa Cristiana creada coincidint amb el 25 aniversari de la nostra festa. La filà Els Cebers, va ostentar aquell any, per tercera vegada la seua alferesia. Patricia Ripoll Alonso va ser l’encarregada de representar la nostra filà amb aquest càrrec, per a la que el mestre Jaume F. Ripoll i Martins va crear aquesta magnífica obra. És amb aquesta marxa amb la qual les ceberes i cebers desfilem cada any a l’entrada Cristiana.

El 2006, Pare i Fill, una marxa cristiana creada per l’autor Jose Salvador Gonzalez Moreno, dedicada a Toni i Javi Llinares, rei i ambaixador de la nostra filà aquell any. Aquesta marxa va ser un regal a Toni i Javi de Maruja Ferrer i Esther Llinares, dona i filla de Toni, i també membres de la filà.

Per acabar, el mateix 2006, Abanderada Maria Beneyto. Una marxa cristiana creada pel mestre Luis Molina a petició d’uns amics de Mary. Els seus amics volien per a ella una marxa diferent i que reflectira el caràcter de Mary. Sens dubte així ha sigut, ja que es tracta d’una obra que desprèn la fortalesa i valentia de la nostra abanderada. Junt a totes aquestes magnífiques obres, sens dubte, la música que més representa el sentiment de festa i germanor de tota la família cebera és la música de carrer. La nostra festa no haguera sigut la mateixa sense la música de les bandes amb les quals hem gaudit al llarg d’aquest camí. Ens han acompanyat les bandes Unió Musical L’Aurora de Sella, Sim de Benigànim, Bandeta Jove d’Altea, Unió Musical El Real de Gandia i, per últim, la banda que ens acompanya des del 2010, Agrupació Musical Aureba. Totes elles han fet al llarg dels anys de la nostra seu un punt de trobada per a tots els festers i festeres amb ganes de bona música i divertiment.

Les noves generacions, el futur de la nostra filà.

A pesar d’haver transcorregut tants anys des del nostre naixement com a festeres i festers, Els Cebers continuem com una de les filaes més sòlides de l’Associació. Molts dels socis i sòcies fundadores encara hi són però, malauradament, alguns dels nostres membres ja ens han deixat. Tot i això, cada any quan comencen les festes fem que tornen amb nosaltres recordant les innumerables anècdotes viscudes, sempre amb un somriure a la boca. La de quan Felip “El Sabater” desfilava amb la sulfataora penjada de l´esquena plena d’un líquid sospitós que anava repartint entre els seus companys de filà, o la de quan Juanito “El Rubio” va triomfar amb les monleonetes que cantaven allò de “a guanyar diners” quan la filà va visitar el programa que presentava Joan Monleón a Canal 9. També recordem quan Pere Catret va ixir al desfile dins de la filà de dones, evidentment, vestit de dona, o quan Miquel “el Cartero” cada any perdia una peça del vestit i, com no, quan el nostre benvolgut “Motxo” estava cuinant-nos un borrego fora, al pati, i nosaltres dins elegint-lo a ell com a rei, però sense ell, clar! I així no acabaríem mai. I és que mira que ens han passat de coses als Cebers en tot aquest temps!

Des del 1987 la nostra filà ha anat creixent de forma imparable.

En l’actualitat comptem ja amb quasi un centenar de membres. Han passat ja uns quants anys des de que una de les primeres ceberetes, Amparo Llorens, filla dels “Coreros”, va ser la nostra primera alferes. Hui, la tercera generació de ceberetes i ceberets corre pel nostre pati i balla sense descans al so de la música de L’Aureba.
A més a més, els últims anys, hem incorporat un bon planter de gent jove que comparteix l’esperit de festa cebera i que ens assegurarà, sens dubte, per molts anys, la nostra continuïtat, més que com a filà com a família festera.